Pagina's

maandag 2 december 2013

Nederland minst geïnfecteerde land ter wereld.

Het derde kwartaalrapport van 2013 is nu beschikbaar. Het rapport is gecreëerd door PandaLabs, het anti-malware laboratorium van Panda Security.

Een van de belangrijkste conclusies van het rapport is dat de ontwikkeling van malware een nieuwe recordhoogte heeft bereikt, met bijna 10 miljoen geïdentificeerde nieuwe malware types tot nu toe dit jaar. Het aantal malware types in circulatie in de eerste 9 maanden van 2013 staat nu al gelijk aan het totaal cijfer van 2012. Trojans blijven ook dit keer de grootste bedreiging en staan garant voor de meeste infecties wereldwijd. 

Een van de meest opmerkelijke en beruchte bedreigingen van de afgelopen maanden was CryptoLocker, een nieuw ransomware type dat documenten van gebruikers kaapt en losgeld voor ze eist.

Er was ook een significante verhoging zichtbaar in het aantal aanvallen d.m.v DNS spoofing. Meerdere grote websites, die in Maleisie gehost worden, werden het slachtoffer van dit type aanval. Hieronder vielen de lokale websites van bedrijven als Google, Microsoft en Kaspersky.

Android blijft in 2013 het meest aangevallen mobiele platform, ondanks een aantal spraakmakende aanvallen op iOS, Apple’s besturingssysteem.

Cyberoorlog: alle ogen gericht op de NSA


Als we het over cyber-spionage hebben, neemt de Verenigde Staten de fakkel over van China. Dit na aanleiding van nieuwe onthullingen over het clandestiene PRISM-programma dat beheerd wordt door de NSA (National Security Agency) en gebruikt wordt om gebruikersgegevens van grote Amerikaanse bedrijven als Microsoft, Google, Apple, Facebook, etc. te verkrijgen.
"Alles wijst erop dat er meer onthullingen zullen volgen over andere programma’s die door de NSA gebruikt worden om gebruikers, bedrijven en overheden over de hele wereld te bespioneren.", zegt Luis Corrons, technisch directeur van PandaLabs.

Q3 2013 malware statistiek


Trojans staan opnieuw bovenaan de ranglijst, en staan garant voor 76,85 % van alle nieuwe bedreigingen die door PandaLabs geïdentificeerd worden. Ze worden gevolgd door wormen (op een verre 13,12 %), virussen (9,23 %) en adware / spyware (0,57 %).

Bovendien, blijven Trojans het meest geliefde wapen van malware schrijvers om de systemen van gebruikers te infecteren. 78 % van alle computer-infecties die in het derde kwartaal van 2013 geregistreerd werden, werden veroorzaakt door Trojans, gevolgd door virussen (6,63 %), adware / spyware (6.05 %) en wormen (5.67 %).

Geografische distributie van malware


Zuid-Amerika blijft het meest door malware getroffen gebied. De 'Top 10' lijst van meest geïnfecteerde landen bevat landen van over de hele wereld. In de lijst staat China aan de top met bijna 60% van alle computers doorzeefd met malware, gevolgd door Turkije (46,58%) en Peru (42.55%).

Aan de onderkant van de lijst blijft Europa nog steeds de laagste infecties hebben. De minst geïnfecteerde landen waren Nederland (19,19%), Verenigd Koninkrijk (20.35%) en Duitsland (20.6%). Het enige niet-Europeseland in de top tien was Australië en staat met 26.67% op de negende plaats.

Het volledige rapport is hier beschikbaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten