Pagina's

dinsdag 17 december 2013

Voorspellingen voor 2014

Met nog minder dan een maand vóór de start van 2014, maakte de PandaLabs blog haar voorspellingen bekend wat betreft beveiligingstrends die verwacht worden het komende jaar. Daarbij wordt een opvallende groei verwacht wat betreft malware-ontwikkeling; maar ook misbruiken in Java en Social Media aanvallen zullen de bron blijven van steeds meer beveiligingsbedreigingen.
In het mobiele landschap blijft Android het meest gebruikte doelwit voor cybercriminelen. Daarenboven wordt verwacht dat ransomware, tesamen met banking Trojans en bots de meest prominente bedreigingen zullen blijven.

Het volgende is een korte samenvatting van wat PandaLabs voorspelt voor 2014:
  • Malware-ontwikkeling zal een nieuw record kennen in 2014. “De meeste nieuwe malware zal een variant zijn op reeds bestaande maar dan nu handig omgebouwd om beveiligingsoplossingen te kunnen omzeilen” legt Luis Corrons uit.
  • Kwetsbaarheden. Beveiligingslekken in Java waren verantwoordelijk voor de meest infecties die gedetecteerd werden in 2013. Het ziet er niet naar uit dat hier verandering in komt in 2014. Het feit dat Java geïnstalleerd is op miljarden computers en heel wat beveiligingszwaktes kent; maakt dat Java een zeer populair doelwit blijft bij cybercriminelen. Vandaag bestaat er geen enkele “exploit kit” op de zwarte markt dat geen misbruik maakt van de Java kwetsbaarheden.
  • Social Engineering. Social Engineering geeft cybercriminelen de ruimte om hun creativiteit te tonen. Na kwetsbaarheden blijft het vooral de computergebruiker zelf die aan de oorzaak ligt van computerinfecties. Deze blijven nog ongemerkt in de val van cybercriminelen lopen. Deze trend zal zich in 2014 verderzetten en dit niet alleen vie email scams; maar steeds meer via social netwerksites.
  • Mobiele malware. Android blijft het favoriete mobiele platform voor cybercriminelen. Het komende jaar verwacht  men dan ook dat deze de top zal bereiken in het aantal bedreigingen.
  • Ransomware. Naast banking Trojans en bots, blijft ransomware één van de meest prominente bedreigingen voor 2014. Er zullen nieuwe golven van malware waar te nemen zijn waar slachtoffers gevraagd wordt om een bepaald bedrag te betalen in ruil voor het vrijgeven van hun vastgelopen computers; maar ook om opnieuw toegang te hebben tot hun bestanden  (CryptoLocker) en hun zogezegde bedreigingen (valse antivirus software) te kunnen verwijderen. Zelfs voor het betalen van de ‘boete’ van zogezegde illegale activiteiten (Politievirus). Ransomware zorgt ervoor dat criminelen direct geld ontvangen van hun slachtoffers. Dit doet alleen maar vermoeden dat dit type malware voortaan ook te vinden zal zijn op andere ook mobiele apparaten.
  • Toestellen op internet. Het aantal objecten en toestellen die verbonden zijn met het internet stijgt elke dag nog. IP cameratoestellen, TV’s, multimedia spelers, etc zijn nu een integraal onderdeel van het internet. Daarnaast delen deze allemaal één unieke eigenschap wat het onderscheidt van laptops, smartphones en tablets nl. gebruikers updaten deze zelden. Daarom zijn deze extreem kwetsbaar voor misbruiken in beveiligingslekken. In de toekomst zullen de eerste aanvallen ook op deze apparaten merkbaar zijn.
Like ons op Facebook, ontvang 3 maanden gratis Global Protection 2014 en blijf automatisch op de hoogte van al het beveiligingsnieuws.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten